logo
oddelovac

Využití zlatého řezu ve fotografii

Co to je zlatý řez

Zlatý řez je nejstarším a nejpoužívanějším kompozičním principem. Používá se v architektuře, malířství, typografii, fotografii, webové grafiky, reklamních tiskovin a ve všem, kde záleží na pozici významově výrazného objektu. Jde o přímku dělící danou plochu tak, aby výsledek působil na lidské oko co nejestetičtějším dojmem.

Zlatý řez nejjednodušeji získáme rozdělením strany v poměru 1 : 1.62 (poměr zlatého řezu). Pokud takto rozdělíme všechny strany, získáme čtyři tzv. zlaté body, které jsou optimální pro umístění malých, ale hodně působivých prvků v kompozici.

zalty_rez
Žluté čáry: zlatý řez
Červené body: zlaté body
zlaty_rez

oddelovac

Geometrický a optický střed

Zlatý řez slouží také k nalezení tzv. optického středu. Tento optický střed se nejčastěji používá v typografii k umístění textu vůči celé stránce, aby vzhled stránky udělal na diváka působivý dojem. Tato metoda se často používá i pro webdesign nebo pro reklamní tiskoviny. Oproti optického středu je geometrický střed přímo ve středu objektu. Geometrický střed tedy není vhodný pro přirozený estetický dojem.

Geometrický střed
zlay_rez
Optický střed
zlaty_rez
priklad_zlaty_rez
Příklad
priklad_zlaty_rez
Příklad

oddelovac

Využití zlatého řezu ve fotografii

Jako příklad zde máte pár mých fotografii, kde je hezky vidět použitý tento prvek.

ukazka_zlaty_rez ukazka_zlaty_rez ukazka_zlaty_rez ukazka_zlaty_rez ukazka_zlaty_rez ukazka_zlaty_rez

oddelovac

Závěr

Pokud chcete, aby Vaše fotografie byly úspěšné, je téměř Vaší nutností, aby jste používali zlatý řez. Jak už jsem zmínil, tento kompoziční prvek působí na diváka přirozeným a estetickým dojmem. Takto by měla působit i Vaše fotografie.

Autor: Petr Hazdra11. 02. 2011
oddelovac
Hodnocení článku (oznámkujte jako ve škole):
12345

Tento článek ohodnotilo 1683 osob průměrnou známkou 2.87

oddelovac

Přidat komentář k článku:

Otázka: 16 + 19 =

Všechny položky jsou povinné

oddelovac



Další články v sekci Tipy&Triky

Základní rozdělení fotoaparátů

01. 03. 2011

obrazek_clanek

Nevíte jaký druh fotoaparátu by se pro Vaše účely nejlépe hodil a jaký si máte koupit? V tomto článku se stručně dozvíme, jaké základní druhy fotoaparátu jsou, jakou mají konstrukci, ukážeme si výhody a nevýhody a porovnáme si je, aby jste při koupi nového fotoaparátu věděli, co od něj můžete zhruba očekávat.

Hodnocení: 1352/2.85 [osob/znamka]Autor: Petr Hazdra
oddelovac
Retuše a klonovací razítko

13. 08. 2011

obrazek_clanek

Jak efektivně odstraňovat vady na fotografii? V tomto článku se to dozvíte! Retuše a klonovací razítko Vám pomůže se zbavit ošklivých vad na fotografii. Zjistíte také, jakých vad by jste se mohl dopustit a jak tyto vady konkrétně vypadají. Je tu i popis, jak s klonovacím razítkem pracovat a ukázka, jak vypadá retuše.

Hodnocení: 1189/2.84 [osob/znamka]Autor: Petr Hazdra
oddelovac
Přeexpozice a podexpozice nebo-li přepaly a podpaly

20. 02. 2011

obrazek_clanek

Tento článek je věnovaný dalšímu jednoduchému a přesto hodně důležitému expozičnímu prvku a tím jsou přepaly a podpaly fotografií. Dozvíte se, co tento prvek znamená, čím je způsoben a jak bychom se mohli těmto vadám alespoň částečně vyhnout.

Hodnocení: 2097/2.66 [osob/znamka]Autor: Petr Hazdra
oddelovac
• Zpět do Tipy&Triky •

Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem. Jejich další použití je možné pouze se svolením autora.

| Domů | Galerie | Nabídky | Tipy & triky | Novinky | O autorovi | Kniha návštěv | www.petrhazdra.cz | Copyright © 2010 - 2018 | Photo © Hazdra Petr | WebDesign: Hazdra Petr