logo
oddelovac

Správný ořez fotografie

Co je to ořez

Ořez je důležitý proces proto, aby fotografie dobře zapůsobila na diváka.

Pokud děláme tzv. výřezy – přijdeme o část obrazové informace. Dělat bychom je neměli, pouze v nouzi. Může se stát, že fotograf pořídí nezajímavý, špatně vyfocený snímek a pak se z něho snaží udělat výřezem umělecké dílo. To je špatná varianta.

Výřezy dovedou v dnešní době i lepší fotoaparáty (funkce v menu, bývá označena crop), nedoporučuje se však používat. Akorát bychom mohli poškodit originální obrázek. Při výřezu bychom měli zachovat poměr stran. Moderní editory nám s tímto požadavkem pomohou. To ale neznamená, že si tento poměr nemůžeme měnit podle vlastních požadavků.


oddelovac

Ukázka v programu Zoner Photo Studio 11

Nástroj ořez uvedeme aktivní. ikona A nyní máme 2 možnosti:

  • Podržení a táhnutí levého tlačítka myši, a tím vybíráme oblast, kterou chceme oříznout, následně poté podle potřeby upravíme velikost
  • Některé programy nabízí další možnost. Aktivujeme nástroj ořez a nyní je nám automaticky nabídnuta tabulka, kde vyplníme výšku a šířku oříznutého obrázku nebo poměr stran.
  • ukazka_program
    Ukázka v programu Zoner Photo Studio 11

    orez_spatny
    Špatný ořez
    ores_dobry
    Správný ořez

    oddelovac

    Časté chyby

    Každému se někdy stane, že omylem udělá něco špatně (totéž se může stát i v tomto řemeslu) omylem vyřízneme něco, co jsme nechtěli – významově výrazný objekt. Často lidé nedbají na zlatý řez, který dá fotografii estetický nádech. O zlatém řezu jsme se už zmínili v článku Využití zlatého řezu ve fotografii. Člověk musí mít pro barevnost fotografie cit, protože jaký význam by měl oříznutý obrázek, který by ztrácel např. na barevnosti, odstínech, celkově by byl nezajímavý.


    oddelovac

    Závěr

    Vzpomněli jste si nyní, že Váš počítač obsahuje podobné typy fotografií? Není nutností je mazat, ale pokusit se fotografii vylepšit a to – oříznutím. Nikdy nic není ztraceno. Je to jednoduché, touto úpravou nelze nic zkazit. Postupujte podle našeho výstižného návodu.

    Autor: Lucie Tobolková10. 05. 2011
    oddelovac
    Hodnocení článku (oznámkujte jako ve škole):
    12345

    Tento článek ohodnotilo 1682 osob průměrnou známkou 2.9

    oddelovac

    Přidat komentář k článku:

    Otázka: 17 + 9 =

    Všechny položky jsou povinné

    oddelovac



    Další články v sekci Tipy&Triky

    Jak vyfotit ohňostroj

    28. 12. 2011

    obrazek_clanek

    V období novoročních ohňostrojů se nám může naskytnout světelná podívaná s barevnými květy na noční obloze a pokud ještě budete mít sily, tak můžete vzít foťák a nafotit pár velkolepých fotografií. Není to zas tak těžké, jak by se zdálo. V tomto článku se dozvíte jak na to a co je důležité pro co nejpůsobivější fotografie.

    Hodnocení: 1172/2.79 [osob/znamka]Autor: Petr Hazdra
    oddelovac
    Základní rozdělení fotoaparátů

    01. 03. 2011

    obrazek_clanek

    Nevíte jaký druh fotoaparátu by se pro Vaše účely nejlépe hodil a jaký si máte koupit? V tomto článku se stručně dozvíme, jaké základní druhy fotoaparátu jsou, jakou mají konstrukci, ukážeme si výhody a nevýhody a porovnáme si je, aby jste při koupi nového fotoaparátu věděli, co od něj můžete zhruba očekávat.

    Hodnocení: 1453/2.83 [osob/znamka]Autor: Petr Hazdra
    oddelovac
    Přeexpozice a podexpozice nebo-li přepaly a podpaly

    20. 02. 2011

    obrazek_clanek

    Tento článek je věnovaný dalšímu jednoduchému a přesto hodně důležitému expozičnímu prvku a tím jsou přepaly a podpaly fotografií. Dozvíte se, co tento prvek znamená, čím je způsoben a jak bychom se mohli těmto vadám alespoň částečně vyhnout.

    Hodnocení: 2220/2.64 [osob/znamka]Autor: Petr Hazdra
    oddelovac
    • Zpět do Tipy&Triky •

    Všechny zde publikované fotografie jsou chráněny autorským zákonem. Jejich další použití je možné pouze se svolením autora.

    | Domů | Galerie | Nabídky | Tipy & triky | Novinky | O autorovi | Kniha návštěv | www.petrhazdra.cz | Copyright © 2010 - 2020 | Photo © Hazdra Petr | WebDesign: Hazdra Petr